szechenyi-logo

                Ügyfélszolgálat, rendelésfelvétel: +36 70 977 2438     SZAKÜZLETEINK: Hajdúszoboszlón és Hévízen

                Ügyfélszolgálat, rendelésfelvétel: +36 70 977 2438     SZAKÜZLETEINK: Hajdúszoboszlón és Hévízen

Blog

FEDEZZÜK FEL ÚJRA A MEZÍTLÁB JÁRÁS ÉLMÉNYÉT!

2020.12.22 16:06
FEDEZZÜK FEL ÚJRA A MEZÍTLÁB JÁRÁS ÉLMÉNYÉT!

Nehéz máshoz hasonlítani azt a szabadságérzetet, amikor mezítláb sétálunk a nyirkos fűben, a napsütötte homokban vagy épp gömbölyű kavicsokon. Ha cipőnket, zokninkat hátrahagyjuk, és biztonságos – tehát nem szúrós vagy éles – terepen gyalogolunk, ezernyi érzékszervünk ébred fel, sőt egészségünknek is jót teszünk vele.

Hozzánk nőttek a cipők
Nem is volt mindig magától értetődő, hogy az ember cipőt hordjon – a lábbelik viselése elsősorban azért alakult ki, hogy megvédjék a lábat a viszontagságos időjárástól, a talaj göröngyös részeitől, valamint elősegítsék a gyaloglást és a munkavégzést. Bár a kezdetekben a funkció határozta meg a cipők mibenlétét, később a divat is kezdte befolyásolni azt.

 

Idővel természetessé vált, hogy a cipők öltözködésünk elengedhetetlen részei lettek – szinte elképzelhetetlen, milyen lenne nélkülük az élet. Mégis fontos tudnunk, hogy sokat teszünk fizikai és lelki egészségünkért, ha a megfelelő terepet kiválasztva, mezítláb sétálunk jó néhány métert. Erre tökéletes lehet a fű a kertben, a parkban, egy homokkal borított terület, igazából minden olyan természetes közeg, ahol nincs veszélynek kitéve a talpunk.

 

Frissítő a testnek
Miért is jó, ha lábfejünket ilyen ingereknek tesszük ki? Azon túl, hogy a terepviszonyok igazi masszázsélményt nyújtanak a lábnak, több jótékony hatása is van. Sok olyan nyomáspont van a talpunkon, amiből kiindulva a testünk távolabbi részén lévő idegeket is elérhetjük. Így a mezítlábas séta idegrendszerünkre is frissítőleg hat. Sőt, a nyomáspontok miatt keringési rendszerünket is felfrissítjük – a visszerek kialakulását is megelőzhetjük ezzel. Meglepő, de a kutatások szerint még az arcunk vérkeringését is serkentheti ez a kikapcsolódási forma, amivel sokat tehetünk az arcbőr szöveteinek regenerációjáért, ezzel lassítva a bőr idősödését.

 

Jótékony hatások
Lábunk apró izmai szintén profitálnak a mezítláb járásból: a lábunk többé-kevésbé hozzászokott ahhoz, hogy egyenes terepen jár, így, ha hepehupás helyen sétálunk, kihívás elé állítjuk apróbb izmainkat, amik ezáltal megerősödnek. Kutatások szerint, aki sokat van mezítláb, annak erősebbek, rugalmasabbak a lábai, valamint ellenállóbbak a sérülésekkel szemben, sőt egyensúlyérzékük is fejlettebb. Érdekes, hogy még a tartásunk is változhat, hiszen ha megszabadulunk a cipőtől, a hátunk fellélegzik, mert egy jóval nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb pozíciót vesz fel. Minél gyakrabban vagyunk mezítláb, annál egyenesebb lesz a testtartásunk.

 

A fizikai egészség mellett azonban lelki jóllétünket sem szabad elhanyagolni: a mezítlábas séta lelkünkre is kitűnő gyógyír lehet. Mezítláb sokkal közelebb kerülünk környezetünkhöz: minden apró részletet kitapintunk a lábunkkal, és egyre inkább figyelni kezdünk testünk, lelkünk és a külvilág apró rezzenéseire. Emellett csökkenti a stresszt, megnyugtat, így segíthet az alvásproblémákkal küzdőknek is.

 

Nem kell azonban megválnunk ettől a nyugodt, kiegyensúlyozott érzéstől a szorgos hétköznapokban sem: ha sikerül megfelelő lábbelit választanunk, nem kell majd lábfájással, ortopédiai panaszokkal küzdenünk, helyette marad a szabadságérzet – testnek és léleknek.