szechenyi-logo

                Ügyfélszolgálat, rendelésfelvétel: +36 70 977 2438     SZAKÜZLETEINK: Hajdúszoboszlón és Hévízen

                Ügyfélszolgálat, rendelésfelvétel: +36 70 977 2438     SZAKÜZLETEINK: Hajdúszoboszlón és Hévízen

Blog

TÉRDMŰTÉTEK UTÁNI REHABILITÁCIÓ HAJLÍTOTT TALPÚ CHUNG SHI AUBIORIG® LÁBBELIVEL

Dr. med. Wolfgang Franz, Ärztlicher Leiter Lutrina
2020.12.11 08:22
TÉRDMŰTÉTEK UTÁNI REHABILITÁCIÓ HAJLÍTOTT TALPÚ CHUNG SHI AUBIORIG® LÁBBELIVEL

Összefoglalás

A koordinatív képességek visszanyerése központi jelentőségű az ortopédiai műtéteket követő rehabilitáció során. A kiindulási hipotézis az, hogy a chung shi AuBioRiG® márkájú hajlított talpú cipő éppen ezt a koordinatív képességet tudja javítani. Prospektiv random összehasonlító vizsgálat keretében olyan pácienseknél használtuk a hajlított talpú cipőt, akiknek

a) vagy részprotézist (úgynevezett unikondiláris csúszóprotézist) ültettek be a térdbe (UNI-tanulmány)

b) vagy az elszakadt elülső keresztszalagok rekonstrukciójára került sor.

A kontrollcsoporthoz képest mindkét csoport jobb eredményeket mutatott.

Mindkét vizsgálat a heidelbergi egyetemmel együttműködve keletkezett és a Rheinland-Pfalz-I Orvosi Kamara etikai bizottsága engedélyezte.

UNI-vizsgálat:
„A hajlított gördülőtalpú cipők hatása az unikondiláris csúszóprotézis beültetésen átesett páciensek rehabilitációjára“

 

Hippotézis:

Javítható e a rehabilitáció unikondiláris csúszóprotézis beültetés után speciális cipő (chung shi AuBioRiG®) hordásával?

 

Kiindulási helyzet

A térdízületen végzett nagyobb operatív beavatkozás után általában csökken a műtött láb teljesítménye erő, mozgékonyság és koordináció szempontjából. Ezek a változások különösen jellemzőek az unikondiláris csúszóprotézis beültetés után, mivel a műtéti trauma és a mankóval való egyheti tehermentesítés ebből a szempontból negatív hatást fejt ki. A műtét előtt meglévő képességek teljes visszanyeréséhez szükséges  rehabilitációs időt lényegében az határozza meg, hogy milyen hatékonyan építhető fel újra az erő, a mozgékonyság és a koordináció. Ennek érdekében a standard séma szerint rutinszerűen fizioterápiát, passzív mozgósínt (Continuous Passive Motion CPM)  és a páciens egyéni gyakorlatait alkalmaznak. Az AuBioRiG cipőkkel végzett vizsgálatok (Stefanyshyn, Yi) fokozott izomaktivitást és jobb koordinációt mutattak.

 

Beteg anyag:

A vizsgálatban 16 páciens vett részt, akiknek a Kaiserslautern-i Lutrina Klinikán részprotézist ültettek be a térdükbe. Prospektív, randomizált módon két csoportot alkottak. A kontrollcsoportot a fent bemutatott rutin szerint kezelték. A vizsgálati csoport a hatodik postoperatív héttől kezdve egy pár AuBioRiG®-cipőt kapott, amit naponta legalább két óra hosszat viselniük kellett. Az operáció után 6 és 12 héttel a WOMAC-Score (Stucki at al.) tesztet végeztek.

Beválasztási kritérium:

Dr. Wolfgang Franz által a Kaiserslautern-i Lutrina Klinikán operált unkondiláris csúszóprotézises 40-80 év közötti 39-45 cipőméretű páciens.

Kizárási kritériumok

Súlyos kísérő betegség, non-compliance, a páciens általi elutasítás.

 

Célparaméter:

A WOMAC-Scores teszt különbsége 12 hét után a 6 hét utánihoz képest.

 

Az unikondiláris csúszóprotézis

Napjainkban sok artrózisos páciens nagy százalékát térd artrózisos betegek képviselik.Térd ízület belső felén porcvesztesége jelenik meg először. Ennek a folyamatnak a végstádiumában kvázi a „felnin járnak” a páciensek,amin a csúszóprotézis segít. Ez az inplantátum az ízületnek azt a részét pótolja, ami sérült. Ezáltal a test természetes szöveteit amennyire csak lehet megkímélik. Ezenkívül egy csúszóprotézis beültetésével az a lehetőség is fennáll, hogy ha a későbbiekben szükségessé válik, egy teljes endoprotézist lehet beültetni.  Erre az esetre elegendő csonttömeg áll rendelkezésre, hogy a tökéletes illeszkedést biztosítsa.

A csúszóprotézisre szóba jöhető páciensek egyre fiatalabbak, így még dolgoznak. A csúszóprotézis tehát már egyáltalán nem az idősek jelensége. A felső- és alsó lábszár modulok különböző méretekben léteznek, amelyek pontosan illeszthetők a páciens testi adottságaihoz. Nők esetén pl. általában kisebb méreteket használnak.

A mesterséges térdízület a mozgékonyságot nagyrészt visszaállítja. Az érintettek lábukat hajlítani, nyújtani tudják és bizonyos kiterjedésben rotációs mozgásokat is végezni tudnak. Már olyan inplantátumok is vannak, amelynél a felső lábszár- és sípcsont moduljai titánbevonatúak és emiatt nagyon hosszú ideig tartanak. Az esetek 95%-ában elérték a 15 évet. A mobil meniskus rész nagyobb mozgásteret tesz lehetővé.

 

A csúszóprotézist minimálinvazív eljárással építik be. Egy 7-9 cm-es vágást ejtenek a térdkalács mellett. A páciensek már a beavatkozás napján mozgatni tudják a lábukat, sőt rá is állhatnak. Négy nap után elhagyják a kórházat és a fizioterapeuta keze alá kerülnek. A legtöbb protézist belül ültetik be. Ritkán fordulnak elő páciensek, akiknek a porckárosodás a térd külső felén van. Ezenkívül az operáló orvos választhat a nemesacél és a titán, a cementezés, vagy cementmentes eljárás valamint a mozgó vagy fix meniskusbetét közül.

 

A chung shi AuBioRiG®-cipő

A chung shi AuBioRiG®-cipők modelltől függően a talpon a lábfej elülső és hátsó része között 15-20 fokos szöget mutatnak, ezáltal csökken az állófelület. A talphajlítás miatt keletkező középlábfej gördülés növeli a gördülési ellenállást, amit minden lépésnél le kell győzni. A sarokrészben egy pufferrendszer hatékonyan felfogja a keletkező első lökést.

Az AuBioRiG®  hordásakor jelentősen növeli a lábbelit hordó izomzati és koordinativ aktivitását. Álláskor a sarokkal egy kicsit mélyebben lefelé süllyed mint egyébként. Ez ugyanolyan, mint amikor a strandon mezítláb járunk.Ez által a pozíció által a vállak automatikusan hátrafelé mozdulnak, a mellkas kinyílik és az egész test egyenesebb helyzetbe kerül.

Ezért az AuBioRiG®  rövidítés: Automatikusan Biomechanikusan Helyes Járás.

Ebből következik,hogy már maga az állás sem passzív aktus,hanem számos kisebb és nagyobb izom működés,hogy a testet egyensúlyban tartsák. Akinek hosszabb ideig állni kell, mert a munkája ezt követeli, a sarokról az elülső lábfejre való aktív hintázással gondoskodik a mozgásról.

A Calgary egyetemen kutatók összehasonlították, mennyit kell dolgozni az izmoknak állás közben normál és AuBioRiG®  cipőben (Stefanyshyn at al.). Az eredmény egyértelmű: A vádliizmok 214%-kal többet dolgoznak, a sípcsontizmok 90%-kal, a vastus medialis 50%-kal többet teljesít. A kanadai tudósok az ízületekre is vetettek egy pillantást és rájöttek, hogy az ugróízület és a térd jobban hajlik, mint egyébként. Ezáltal jobban felegyenesedik a test. Másrészt a cipő csökkenti a térd és az ugróízületek megterhelését fellépéskor és legördüléskor.

Az AuBioRiG®  a vérkeringést is felpezsdíti. A vénapumpák erőteljesebben dolgoznak és erősebb visszaáramlásról gondoskodnak a szív felé.

Előny más hajlított talpú cipőkkel összehasonlítva: nem kell “tanulni” a cipőben való járást, kevesebb a hibalehetőség járás közben, betétek használata és  terepen való járás is lehetséges.

 

A WOMAC-Scores

A Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index (WOMAC) egy megbízható kérdőív a csípő és térdízület artrózisos páciensek számára. 1982-ben fejlesztették ki Kanadában. A WOMAC a térd- és csípőartrózisos páciensek életminőségét vizsgálja. Sok klinikai vizsgálatban alkalmazzák, 65 nyelven rendelkezésre áll és nemzetközileg legelismertebb kérdőív.

A német verzió validálása 1996-ban történt. A WOMAC 24 kérdést tartalmaz 3 dimenzióban: 5 kérdés a fájdalomról, 2 kérdés a merevségről, és 17 kérdés a hétköznapi tevékenységekről. Saját értékelésének megfelelően a páciens egy vonalat húz egy vizuális skálán, ezzel a térdízületi fájdalmának fokát, a merevség mértékét és a hétköznapi tevékenységekben való akadályoztatás mértékét dokumentálja.

WOMAC-SCORE kérdésfelvetései:

1.Milyen erős a fájdalom intenzitása…

.járáskor?…lépcsőzéskor?… éjszaka?… nyugalmi állapotban?… állás közben?

 

_________________________________________________________________

Semmi fájdalom                                                                           extrém fájdalom

 

2.Milyennek ítéli a térdízülete merevségét…

 

__________________________________________________________________________

Semmi merevség                         extrém merevség…reggel?…később a nap folyamán?

 

 

3.Hogyan ítéli meg, mennyire korlátozott….

 

lépcsőn lefelé járáskor?…lépcsőnfelfelé járáskor?… székről való felálláskor?… egyenes álláskor?… lehajoláskor?… járáskor (egyenes talajon)?… járműbe ki- és beszálláskor?…vásárláskor?…zokni felhúzáskor?…ágyból való felkeléskor?…zokni lehúzásakor?…lefekvéskor?…fürdőkádba való ki és beszálláskor?…ülés közben…WC használatkor?…nehéz házimunka végzésekor?…könnyű házimunka végzésekor?

 

___________________________________________________________________________

Semmi korlátozottság                                 Extrém korlátozottság

 

A vizsgálat eredménye:

Az átlagos WOMAC érték a vizsgálat csoport esetében +0,1, a kontrollcsoportnál -0,7 volt. Ez az eredmény ugyan a vizsgálati csoport javulásának világos tendenciáját mutatja, de statisztikailag az eredmény nem szignifikáns.

Ahhoz, hogy a pozitív hatás szignifikánsan bizonyítható legyen, jelentősen nagyobb számú vizsgálati személyre lenne szükség. Ezen túlmenően az is megmutatkozott, hogy az idősebb pácienseket a műtét és a normál rehabilitációs kezelés jobban megviselte, emiatt félelemmel és stresszel reagáltak arra a feladatra, hogy speciális cipőt kell viselniük. A részvizsgálat következtetése ezért a következő: azoknak a pácienseknek, akik akarják és bíznak benne, ajánljuk a cipőt, de a rutinszerű használata nem ajánlott.

 

LCA-vizsgálat:
„A hajlított gördülő talpú cipők hatása a páciensek koordinációs képességeire elülső keresztszalag rekonstrukciója után“

Hippotézis:

Javítható e speciális cipő hordásával a koordinációs képesség elülső keresztszalag rekonstrukciós műtét után?

Kiindulási helyzet:

A térdízületen végzett nagyobb operatív beavatkozás után általában csökken a műtött láb teljesítménye erő, mozgékonyság és koordináció tekintetében. Ezek a változások különösen jellemzőek elülső keresztszalag rekonstrukció után, mivel a műtéti trauma, a mankóval való egyhetes tehermentesítés és ortézis 6 hétig való viselése erre negatívan hatnak. A rehabilitációs időt a sérülés előtt meglévő képességek teljes visszanyeréséig lényegében az határozza meg, hogy milyen hatékonyan lehet újra felépíteni az erőt, mozgékonyságot és a koordinációt. Ez rutinszerűen standard séma szerinti fizioterápiával, passzív mozgatósínnel és a páciens egyéni gyakorlásával történik. Egy korábbi vizsgálat során kimutattuk (Bastian, Franz), hogy a vibrációs terápia alkalmazása a harmadik postoperatív héttől kezdve az izom leépülését jelentősen csökkenti. AuBioRiG® lábbelikkel végzett vizsgálatok (Stefanyshyn, Yin) fokozott izomaktivitást és jobb koordinációt mutattak.

A vizsgálat jellemzői

A vizsgálatban 51 páciens vett részt, akik a Kaiserslautern-i Lutrina Klinikán elülső elszakadt keresztszalag rekonstrukción estek át. Prospektív véletlenszerűen két csoportot képeztünk. A kontrollcsoport a fent leírt rutinszerű utókezelést kapta. A vizsgálati csoport ezentúl a harmadik postoperatív héttől kezdve kapott egy pár AuBioRiG®  cipőt, amit járáskor naponta legalább 4 órát kellett viselniük. A műtét után 6 és 12 héttel koordinációs tesztet végeztünk az EPL Winnweiler cég „Physiomat“ készülékével.

Beválasztási kritériumok

Elülső keresztszalag rekonstrukció semitendinosus-ínnal egyes-és duplaköteg-technikával (Dr. Franz), 16-50 éves életkor, 39-45-ös cipőméret.

Kizárási kritériumok

Reviziós beavatkozás, meniskusvarrat, mikrofraktura, bone bruise miatti hosszabb tehermentesítés, páciens elutasítása.

Célparaméter

Koordinációs képesség operáció után 6 és 12 héttel, „Physiomat“ készülékkel mérve.

 

Az elszakadt térdszalagok műtétje:

A keresztszalag a térd központi stabilizátora. Ha elszakad, magától nem gyógyul meg. Sőt az „ingó mozgás”,instabilitás alakulki, amiatt idővel artrózis alakulhat ki. Ezért főleg fiatalok esetén sürgős operációra van szükség.

A sérült keresztszalagot minimál invazív beavatkozással állítják helyre, amely csak kis varratot hagy. A keresztszalagokat saját test inakkal helyettesítik. Hammstring csoportban négy ín fut, amelyek ugyanazt a feladatot átveszik. Ezért az egyiket nyugodt lelkiismerettel el lehet távolítani. Eddig nincs tudomásunk bármilyen káros következményről. Így sok profi focistát műtenek ezzel a módszerrel, akik a beavatkozás után újra a legjobb teljesítményre képesek. A műtét során az inat a csontcsatornán keresztül a sípcsonthoz és a combcsont condylusához rögzítik pontosan arra a helyre, ahol az érintetlen keresztszalag található. A pót inat utána úgy rögzítik, hogy közvetlenül a beavatkozás után megfelelő legyen a stabilitása ahhoz, hogy a térdízület mozgatható és terhelhető legyen. Kb. 6 hét lefolyása alatt az ín benő a csontba. A kórházi tartózkodás 3-4 napot vesz igénybe.

A pillanatnyilag legmodernebb elülső szakadt térdszalag műtéti technikát dupla köteg technikának nevezik. Az eljárást technikailag nagyon igényesen kell végezni és a sebésztől ez nagy tapasztalatot igényel. Az eljárást Amerikában fejlesztették ki és Európában elsőként a Straubing-i Dr. Heinz-Jürgen Eichhorn alkalmazta. Míg a fent leírt egyköteges technika, ahogy az elnevezés is mutatja, csak egy ínköteggel próbálta helyettesíti a keresztszalagot, a dupla köteg technikánál két köteget helyeznek el a sípcsont és a combcsont közé. Előnye: A két, különböző helyen rögzített köteg nagyobb stabilitást nyújt a térd számára. Megakadályozza, hogy a sípcsont, mint egy fiók előre és hátra elcsússzon, a térd fordító mozgásakor nagyobb tartást biztosít.

 

A legújabb amerikai trend az un. All-Inside-technika, amelynél a kis csatornákat többnyire kívülről fúrják. Ez jelentősen csökkenti a fájdalmat és gyorsítja a gyógyulást.

Az operációt követő 1 hétben kell tehermentesíteni, ezután engedélyezett a terhelés. A műtét utáni második naptól kezdve a térdet óvatosan CPM -en mozgatják.

Hat hétig ortézis kell viselni. Intenzív fizioterápia szükséges a teljes mozgékonyság visszanyerése és az izomzat erősítése céljából. Az alkalmazott műtéti technikától és az egyéni gyógyulási folyamattól függően kettő-négy hónappal a műtét után el lehet kezdeni a kocogást. Négy-nyolc hónap után a páciensek folytathatják megszokott sporttevékenységüket. Előfeltétel a megfelelően edzett, erős izomzat és az, hogy az ember biztonságérzettel mozgassa a műtött lábát. A koordinációs képességnek helyre kell állni. Sportaktivitás tekintetében kedvező lefolyás és eredményes rehabilitációs kezelés után elvileg nem várható korlátozottság. A munkaképtelenség megterheléstől függően 4 héttől 6 hónapig terjedhet.

A Physiomat:

Méri a koordinatív képességeket.

Az 51 résztvevő kísérleti személy koordinatív képességeit a beavatkozás után 6 és 12 héttel mértük. Ehhez gyakorlatokat kellett elvégezniük az EPL Physiomaton. A készülék a klasszikus vibrációs tréningeszköz továbbfejlesztett változata, amit két mozgásvisszajelző mozgó lemezzel bővítettek. Egy sík képernyőn a Physiomat megmutatja használójának, milyen gyakorlatokat kell elvégeznie és milyen eredményeket ért el. Az eredményeket tárolja és lehetővé teszi a fejlődés dokumentálását.

Az LCA-vizsgálat keretein belül a műtét után 6 és 12 héttel a Physiomaton koordinációs tesztet végeztünk. Eközben a kísérleti személyek egyforma feltételekkel mindkét lábbal a mozgó lemezen álltak és meg kellett próbálniuk a lemez által vezérelt kurzort a képernyőn egy megadott körön belül tartani. Hogy ez két percen belül hányszor sikerült, százalékos értékkel dokumentálásra került, azaz 100% volt az ideális érték. Célparaméter a 12 és 6 hetes érték eltérése.

Az LCA-vizsgálat adatai

kor

nem

testmagasságsúly

Az LCA vizsgálat eredménye:

A vizsgálati csoport tagjai átlagban 18-as értéket értek el, a kontrollcsoport nyolcast. A különbség statisztikailag szignifikáns (p<0,01). azok="" a="" p="" ciensek="" akik="" aubiorig="" cip="" t="" hordtak="" jelent="" sen="" magasabb="" rt="" ket="" rtek="" el="" koordinat="" v="" k="" pess="" gekn="" l="" mint="" kontrollcsoport="" tagjai="" ez="" ltal="" megr="" vid="" rehabilit="" ci="" s="" id="" lehet="" lik="" mind="" munka="" sporttev="" kenys="" g="" jrakezd="" se="">

A két vizsgálat összefoglalása

A chung shi AuBioRiG® lábbeli értékes kiegészítő terápiaként jelenhet meg a rehabilitáció során mind a uniprotézis ,mind az LCA rekonstrukció esetében.

A lábbeli nagy elégedettséget és elismerést váltott ki a páciensek körében, tehát ezáltal a páciensek együttműködési készségét is. Hátrányos hatások nem állapíthatók meg, és a költségek is csekélynek minősíthetők.

A kérdőívektől eltekintve a kísérleti páciensek kivétel nélkül elégedetten nyilatkoztak a chung shi AuBioRiG® lábbeliről.

Kitekintés

A jövőben sokkal gyakrabban kellene alkalmazni az AuBioRiG® lábbelit a térdműtétek utáni rehabilitációban, lehetőség szerint tudományos kísérettel, további vizsgálatok keretein belül. Bizonyára értelme lenne az izomerősség méréssel is kombinálni. További érdekes kérdésfelvetés lenne az AuBioRiG® helye a sérülések megelőzésében.

Irodalom

Bastian JD, Franz W(2005): Erfahrungen mit Ganzkörpervibrationstraining nach arthroskopischer Rekonstruktion des Vorderen Kreuzbandes. Deutsche Zeitschrift für Sportmedizin 56 (7/8): 228

Stefanyshyn D, Osis S, Trembley L, Park S K: The Biomechanics of Walking in the chung shi Health Shoe. Sport Insight Inc. 2006

Stucki G, Meier D, Stucki S, Michel BA, Tyndall AG, Dick W, Theiler R (1996): Evaluation of a German version of WOMAC (Western Ontario and McMaster Universities) Arthrosis Index. Z Rheumatol 55 (1): 40-49.

Yi, KyungOck(2007): Effects of Elevated Midfoot Walking Shoes on Foot Shape, Balance, Flexibility, and Body Composition, J.of Korean Physical Education Association for Girls and Women. Vol.21, No.2. pp.39-50.