szechenyi-logo

                Ügyfélszolgálat, rendelésfelvétel: +36 70 977 2438     SZAKÜZLETEINK: Hajdúszoboszlón és Hévízen

                Ügyfélszolgálat, rendelésfelvétel: +36 70 977 2438     SZAKÜZLETEINK: Hajdúszoboszlón és Hévízen

Blog

NE ÁLDOZZA FEL AZ EGÉSZSÉGET A DIVAT OLTÁRÁN!

2020.12.22 15:56
NE ÁLDOZZA FEL AZ EGÉSZSÉGET A DIVAT OLTÁRÁN!

Fáj a talpa és a sarka járás közben? Égető fájdalom hasít a lábizmokba egy hosszabb túra után? Tyúkszemek, bütykök nőnek a lábujjain? Ezek annak a jelei is lehetnek – egyéb ortopédiai betegségek mellett –, hogy rossz cipőt hord. A nem megfelelő lábbeli az egész testtartást, a távolabbi izmok és ízületek munkáját és működését is befolyásolhatja.

„Minden lépés fáj, már járni is alig bírok, néha enyhülnek a tünetek és meg is szűnnek, de később visszatérnek” – panaszolta egy középkorú hölgy az ortopédus orvosnak, aki alapos kivizsgálás után arra jutott, hogy a fájdalom nem vénás és nem is porc vagy ízületi eredetű, hanem a nem megfelelő sarokmagasságú cipők viselése okozza. A hölgy visszagondolva rájött, hogy sohasem viselt – az ideálisnak mondott – 2-3 centiméteres sarokmagasságú cipőt, mindig vagy nagyon magas sarkú, vagy balerina fazonú lábbelijei voltak.

Túl laposak a balerina cipők
A lapos talpú cipőkkel az a probléma, hogy lépéskor a sarok nekiütközik a földnek, és ez jelentősen terheli a sarokcsontot és a talpat. Ez csonthártya-gyulladáshoz is vezethet, ami komoly fájdalmakkal jár. A balerina cipők viselése közben folyamatosan feszül az Achilles-ín, ami lábközépcsont-fájdalmat okozhat.

A magas sarkú lábbelik átka
A túl magas talpú lábbelik, a körömcipők egyetlen előnye, hogy szépen formálják a lábat, kiemelik a vádlit. Viszont viselésükkor átalakul a láb szerkezete, a lábboltozatra nagyobb nyomás helyeződik, a medencecsont előre billen, és fokozódik a porckorongokra gyakorolt nyomás. Tehát minél magasabb sarkakon jár valaki, annál kevésbé áll biztos talpakon. Hiszen a talp és a csontrendszerünk anatómiája nem tud alkalmazkodni a toronymagas sarkakon egyensúlyozáshoz. Hosszú távú használatukkor a térd ízületei is terhelődnek, ezért lábfájás jelentkezhet, megsüllyed a harántboltozat, és csonthártya-gyulladás is kialakulhat.

Tér kell a lábujjaknak
Ugyanígy nem mindegy a cipő orrának kialakítása sem. Gondoljunk bele, milyen lenne, ha nem a lábujjainkat, hanem a kézfejünket próbálnánk belenyomni egy olyan kesztyűbe, amiben egy ujj helyén kell elférnie az összesnek. És ezután még azt is kérnék tőlünk, hogy járjunk kézen. Ugye, hogy már belegondolni is fájdalmas? Ugyanez történik a szűk orrú cipők viselésekor, amikor az orrész összenyomja az ujjakat, ami kalapácsujj, bütyök és lábközépcsont-fájdalomhoz vezethet.

De akkor milyen a jó cipő?
Nem biztos, hogy a legújabb divattrendeknek megfelelő és nem olcsó. Pár ezer forintból leginkább olyan lábbelit kapni, ami néhány hónap alatt elhasználódik, talpa deformálódik, kopik, a lábfej feletti anyag kinyúlik, elveszíti tartását. Ezáltal pedig a láb roncsolódik. A munkahelyen és az utcán is ajánlott a lábat jól támasztó, megfelelő sarokmagasságú és talpívű lábbeli viselése.

 

Néhány fontos szempont, amit cipővásárlás alkalmával érdemes figyelembe venni:

  • Ne vegyen se túl kicsi, se túl nagy lábbelit! A jó cipő a lábujjakat nem szorítja össze, szabad mozgást biztosít számukra, állás és járás közben nem érnek hozzá a cipő orrához. Egyszóval megfelelő komfortérzetet ad, kényelmes.
  •  Fontos szempont a talpszerkezet kialakítása. Legyen kellemesen puha és rugalmas, hogy a talp izmainak aktivizálása megfelelő legyen. A felső rész kiképzése lehetőleg természetes anyagokból készüljön, biztosítsa a sarkakat, kényelemérzetet nyújtson.
  • Kerüljék a túl magas és a lapos sarkú cipőket, ezek nem garantálják a megfelelő fiziológiás tartás kialakulását.
  • Amennyiben társasági megjelenések alkalmával a magas sarkú cipőket nem lehet mellőzni, legyen kéznél egy kényelmes cipő is.