szechenyi-logo

                Ügyfélszolgálat, rendelésfelvétel: +36 70 977 2438     SZAKÜZLETEINK: Hajdúszoboszlón és Hévízen

                Ügyfélszolgálat, rendelésfelvétel: +36 70 977 2438     SZAKÜZLETEINK: Hajdúszoboszlón és Hévízen

Blog

MIT JELENT SZÁMOMRA A CHUNG SHI?

Dr. Darabosné Tim Irma
Dr. Darabosné Tim Irma
2020.11.24 12:25
MIT JELENT SZÁMOMRA A CHUNG SHI?

chung shi eszmeiség nem más, mint a mindenki számára biztosított testi és lelki harmónia, amiért mindennap tenni kell! Ezt a chung shi elnevezést kapta az aktív, gördülőtalpas és egyéb instabil terápiás lábbelik széles körének Magyarországon megjelent legújabb generációja, amelyet már 11 éve alkalmaznak a szakemberek Németországban. 

Ennek az egészség kialakításához rendkívül hatékony eszköznek a megalkotása, mérnökök, biomechanikai szakemberek, szakorvosok kutatási és fejlesztési munkájának eredménye. Szakmai szempontból igen fontos kiemelni, hogy hatásosságát kutatások kapcsán készült tanulmányok igazolják. Többek között német nyelven a Kaiserslauterni klinikán végzett vizsgálat és angol nyelven pedig, a Calgary egyetemen lefolytatott kutatás eredménye olvasható a honlapon.

 

A magyarországi forgalmazók gondoskodtak arról, hogy az állás és a járás fiziológiáját messzemenőkig figyelembe vevő, a fájdalommentességet elősegítő és az izmok aktivitását fokozó, különféle élethelyzethez alkalmazkodó, széleskörű választék álljon rendelkezésre a szakemberek számára. A terápiás lábbelik a diagnózisok széles skáláján, életkornak és súlyossági foknak megfelelően, differenciált módón teszik lehetővé a segítségadást a prevencióban, a kurációban, és a rehabilitációban.

Mit is takarnak ezek az általánosnak tűnő mondatok?

Azt, hogy most már valóban válogathatunk, a talpszerkezetek, fejrészek, színek és anyagok között.

Nagy öröm az egy olyan gyógytornásznak, aki évtizedek óta észleli, milyen fájdalmas lehet az egyik leg humánspecifikusabb funkció, a két lábon járás. Ennek megtapasztalását az utóbbi években saját mozgásszerveim is „lehetővé tették”. Annak ellenére, hogy lételemem a mozgás, évről évre gyakrabban jelentkeztek lábproblémák, derék-, hát- és térdízületi panaszok.

Közel egy évtizede javítom a saját „életminőségemet” is gördülő talpas, illetve instabil terápiás lábbelik segítségével. Hálával gondolok ezek alkotóira és azokra az úttörő szakemberekre, akik ezt a magyar gyógytornászok számára elérhetővé tették.

Tehát ajánló és alkalmazó vagyok egy személyben.

Az a tény, hogy most már, nem csak egy-egy szandál vagy egy zárt cipő képezi a terápiás lábbeli repertoáromat, hanem „egy arzenál” igen nagy örömmel tölt el.

chung shi DUX klumpájában kezdem a napot, amely elnyerte a kiváló minősítést a német ÖKO-TEST-en! Fő jellemzői közül igen fontosnak tartom, hogy anyaga hasonlóan a gyermekjátékokhoz, nem tartalmaz az emberi szervezet számára mérgező összetevőketAntibakteriális tulajdonsága miatt nem izzad benne a lábam, és miután a nyomáspontokon eloszlik a terhelés, így jól esik benne minden lépés csakúgy, mint az ugyan ebből az anyagból készült vietnámi papucs fazonú kedvenc nyári lábbelimben.

AuBioRig-ben megyek dolgozni Az automatikusan biztosított biomechanikai szempontú, helyes járás (Automatisch Biomechanisch-Richtiges Gehen) fontos a mindennapjaimban, mert többnyire gyalog járok a munkahelyemre, ami napi kb. 3 km-t jelent. Ebben a lábbeliben járva nagyon kellemes érzés, hogy egyrészt nem fáj semmim, másrészt megteszem a mozgásszervek karbantartására ajánlott minimum háromezer lépést, harmadrészt ennek során még izomedzésre is van alkalmam az ízületek tehermentesítése mellett!

Megosztanám azt az „élményt” hogy az első hetekben alig vártam, hogy hazaérjek, mert olyan hatásos izomaktivitás jött létre a csípőkörüli izmaimban, mintha nem is a belvárosban, hanem a hegyekben jártam volna. Néhány hét használat után szűnt meg csak az izomláz az egyébként erősnek hitt izomcsoportjaimban.

Oktató munkám sokat állok és járom az emeleteket. Szerencsére ez a lábbeli nem csak járás, de állás közben is jótékony hatással van az igen csak támogatást igénylő gerincemre. Az AuBioRiG félcipőm viselése során nap, mint nap tapasztalom, hogy jelentősen javítja testtartásomat és ezáltal a gerincem általános állapotát. Az az érdekes, hogy nem csak a lépések során érzem a testtartást-javító hatását a talpszerkezetnek, hanem állás közben is. Nemhiába, nyerte el ez a típus a német Egészséges Gerincért Egyesület Független Szakértői Bizottságának (AGR) ajánlását.

Az egész gerincemre kifejtett hatás miatt egy érdekes gondolat motoszkál bennem. Kedvenc hobbim az éneklés, az e közbeni hangképzés javulása, vajon összefügghet e a gerinc melletti izmaim jobb állapotával, a kiegyensúlyozottabb testtartásommal?

Anti-Step nyári szandálra váltottam a meleg idő bekövetkeztével, amely szellős és igen kényelmes. Ugyan nyáron több lehetőségem van egyenetlen talajon történő mezítlábas járásra, amikor a test eredendően instabil helyzetbe kerül, de az Anti Step szandál azonban az aszfalton is biztosítja a mozgatórendszer izmainak erősítését az ízületek terhelésének csökkentése mellett. Számomra, akinek már ifjú korában is derékfájása volt a városi gyaloglástól, különösen fontos ez a tény a hosszú nyári séták során. A városnézés így már nem jár gyötrelemmel, csak örömmel.

Wooccoli fapapucs az, amelyben este kényeztetem megfáradt talpizmaimat. A nyak-, hát és derékfájás és a térd ízületi bántalmak, amelyek sajnos mind gyakrabban előjönnek különösen hosszantartó ülés vagy „cipőben” járás után, ebben az öt rugalmas zónájú fapapucsban gyorsan csillapodnak.

 

chung shi terápiás lábbeli család modelljeire vonatkozóan vannak további vágyaim. Ez Duflex Walker, amely ideális kiegészítője: az AuBioRiG és Anti-Step lábbeliknek.

Már rendszeresítettem egy „perselymalacot” amelyet karácsonyra szeretnék „felhizlalni”, hogy két pár Duflex Walker és hozzá nordic-walking bot állhasson a fa alatt. Szükségünk van rá, hiszen a férjemmel, aki maga is nagy híve az instabil terápiás lábbeliknek, hétvégeken gyakran indulunk sík terepen túrázni a nyaralónkat rejtő szép kis falu dimbes-dombos, de aszfaltozott utcáin. Mindkettőnk gerince és térd ízülete igencsak igényli azt a kíméletes segítséget, amelyet ezek az eszközök adhatnak. Ezen kívül vonzó számunkra az a tény, hogy ez a típus a vénás keringésre kifejtett hatásában első helyen áll a többi talpszerkezethez képest. Mindezek jól kiegészítik azt a tervünket, hogy pusztazámori sétáink során teljesítsük a szív egészségéért ajánlott napi tízezer lépést, legalább hetente egyszer, kétszer!

Végezetül megjegyezném, hogy egy ilyen terápiás lábbeli készlet ugyan nem kevés pénzbe kerül, de megéri. Gondoljunk bele, mennyibe kerül egy autó megvásárlása és fenntartása, akkor a saját „futóműveink”ennek elenyésző hányadát ugye, hogy megérdemlik?

              Dr. Darabosné Tim Irma

Gyógytornász, humán kineziológus, mestertanár