szechenyi-logo

                Ügyfélszolgálat, rendelésfelvétel: +36 70 977 2438     SZAKÜZLETEINK: Hajdúszoboszlón és Hévízen

                Ügyfélszolgálat, rendelésfelvétel: +36 70 977 2438     SZAKÜZLETEINK: Hajdúszoboszlón és Hévízen

Blog

Mi is az a vegán bőr?

2024.01.16 13:07
Mi is az a vegán bőr?

A vegán bőr tulajdonképpen egyfajta műbőr, az elnevezés inkább azt mutatja, hogy teljesen mentes az állati eredetű alapanyagoktól, és a fenntarthatóságra törekszik.

Alapját növényi rostok adják, amit némi polimerrel, vagyis műanyag kötőanyaggal kevernek össze, és erre kerül a bőrt utánzó textúra.

Ez egy új divatirányzat, amely főleg a vegán életmódot folytató fogyasztókat célozza meg, akik elvből nem vásárolnak állati eredetű anyagokból készült termékeket. A vegán bőr lényegében környezettudatosabb, fenntarthatóbb és etikusabb alternatíva a hagyományos bőr helyettesítésére, amely hatalmas lábnyomot hagy maga után.

Készülhet vegán bőr gombából, teakfa leveléből, kombuchából, szőlőből, kávécserjéből, kókuszból, sőt, még élesztőből is.

Ami a vegán bőr ápolását illeti, mivel felülete nem (vagy kismértékben) porózus, ezért a szennyeződés nem szívódik fel benne, és könnyen tisztítható. Enyhén szappanos szivaccsal lehet tisztítani, aztán törlőkendővel szárazra törölni. Egyes gyártók azt javasolják, hogy a berepedezéseket megelőzendő, érdemes néha egy kis hajbalzsammal bekenni. A vegán bőr nem igazán bírja a napsütést, és egyébként is gyorsabban tönkremegy, mint az igazi bőr, élettartama nagyjából harmada annak.