szechenyi-logo

                Ügyfélszolgálat, rendelésfelvétel: +36 70 977 2438     SZAKÜZLETEINK: Hajdúszoboszlón és Hévízen

                Ügyfélszolgálat, rendelésfelvétel: +36 70 977 2438     SZAKÜZLETEINK: Hajdúszoboszlón és Hévízen

Blog

A Láb – Sokkal több mint csak egy testrész

2021.01.21 10:39
A Láb – Sokkal több mint csak egy testrész

Egész életünkön át visznek minket a lábaink. Első pillantásra tűnhetnek aprónak, szinte jelentéktelennek, azonban nagyon fontos szerepet játszanak az ember jólétében. Az egyensúly és a mozgásképesség csak kettő a sok olyan tényező közül, amely nem létezne a lábak nélkül.

 

Ha bizonytalan, hogy Önnek melyik lábbeli lenne a megfelelő, kattintson az Online szaktanácsadásunkra, és mi segítünk a választásban! 

 

Ha pedig az egészséget szolgáló termékeinkre kíváncsi, akkor válasszon márkáink közül:

    Berkemann;  Berkemann - Solidus;  Chung Shi;  MBT;  Mephisto;  Waldläufer

     

    10 izgalmas tény a lábunkról

    Leginkább az különböztet meg minket a világon élő, négy lábon járó fajoktól, hogy mi felegyenesedve, két lábon járunk. Az emberi láb tele van meglepetésekkel. Ezért mi a Waldläufertől összegyűjtöttünk 10 tényt a lábakról, amelyek néhányatokat biztosan meglepnek.

    1. LÁBAK - AZ EGÉSZSÉG TÜKRE

    A lábaink tükrözik szerveink egészségi állapotát. Lehet korábban hallottak már a reflexológiáról. Lábainknak sokféle nyomáspontja és reflexzónája van, melyeken keresztül testünk szervei célzottan stimulálhatóak. Testi panaszok, mint fej vagy hátfájás enyhíthetőek ezen érzékeny pontok masszírozásával. 

    2. A LÁB ANATÓMIÁJA

    A lábakban összesen 52 csont van, ami azt jelenti, hogy az emberi test teljes csontjai számának egynegyede a lábakban található. Maga a láb a lábszárból, lábközépből és az 5 lábujjból áll. A lábközép részen belül található többek között a talp, a sarok és a lábfej. Az egy lábban lévő 26 csont mellé még társul 33 ízület, amiket több mint 100 ín és szalag tart össze.

    3. A NAGY LÁBUJJ

    A lábujjak rendkívül fontosak az egyensúlyunk szempontjából. A legfontosabb szerepet azonban a nagylábujj játsza, hiszen amint járás közben a talajt érinti, jelzi a test számára, hogy az egyensúlyban van. Ezzel ő testünk stabilizátora.

    4. A TALPON LÉVŐ IDEGEK

    Miért vagyunk csiklandósak a talpunkon? Ez nagy valószínűséggel annak a számtalan idegvégződésnek köszönhető, amely a talpon található. Körülbelüli számuk 1700, ahonnan a legkülönbözőbb jelek érkeznek testünk minden régiójához az idegcsatornákon keresztül.

    5. SZABAD HOGY IZZADJON A LÁB

    A testünk verejtékmirigyeinek többsége a lábunkon található. Egészen pontosan 90.000 darab, lábfejenként. Az pedig hogy lábfejünk izzad nem csak teljesen normális, hanem egészséges is. Testünk a lábfej izzadásával szabályozza a hőmérsékletét. Kényelmetlenné akkor válik, amikor különböző mikroorganizmusok és baktériumok elkezdik lebontani, az egyébként szagtalan izzadságot, és ezzel zavarják az orrunkat. 

    6. A NÉMET LAKOSSÁG 20%-A VISEL TALPBETÉTET

    Azt már sokan tudják, hogy a láb egészsége a megfelelő lábbelivel kezdődik. A német lakosság 20%-a hord talpbetétet a cipőjében, és körülbelül kétszer ennyi embernek lenne még rá szüksége. A talpbetétek igazán univerzálisak, hiszen nem csak a fájdalom enyhítésére szolgálnak, a már kialakult deformitás esetén, hanem egy megelőző hatást is kiválthatnak. Ezért az összes Waldläufer modell cserélhető talpbetéttel rendelkezik, ezzel könnyítve a saját talpbetétek problémamentes használatát.

    7. ROSSZ CIPŐK OKOZTA LÁBDEFORMITÁSOK

    Az esetek túlnyomó többségében egészséges lábakkal jövünk világra. Életünk során azonban lábproblémák alakulnak ki a rossz illetve sok esetben a túl szűk, túl kicsi lábbelik hordása miatt, aminek következtében a felnőtt társadalom egyharmada valamiféle lábdeformitástól szenved. Ezek gyakrak hát- és ízületi panaszokhoz vezetnek, hiszen a testünk próbálja a helytelen testtartást korrigálni. A lábproblémák azonban ellensúlyozhatók a megfelelő méretű és szélességű lábbelik viselésével. Ezért fontos az új cipő vásárlásakor ezekre figyelni. Ha már kialakult panaszai vannak, mint például a Hallux Valgus, vagy hétköznapi nevén bütyök, akkor ajánljuk a Waldläufer Ortho Tritt modelljeit.

    8. A HÁROM LÁB TÍPUS

    Nincs tökéletes lábforma. De még az ókorban, az akkor élő művészek a különböző civilizációkban különféle szépségideálokat alakítottak, amelyből a mai három leggyakoribb lábforma is származik. Ezek az egyiptomi, a görög és a római lábformák. Az egyiptomi formánál a nagylábujj valóban a legnagyobb, leghosszabb, ez Európában a leggyakrabban előforduló forma. A hagyomány szerint a görög forma a görög istennőké, akik ábrázolásain gyakran látható is. Ezen formát jellemzi, hogy a második lábujj a leghosszabb. Abban az esetben azonban amikor a nagylábujj és a második lábujj azonos hosszúságúak, akkor beszélünk a római lábformáról. Ez a forma Európában a legritkábban látható.

    9. A LÁBON LEJÁRT TÁVOLSÁG

    Akármilyen formájú is legyen a lábunk, életünk során naponta átlagosan 6.000 lépést teszünk meg. 0,7 méteres lépés távolsággal számolva 80 év alatt 122.640 kilométert tesz meg az ember gyalog. Tehát életünk során több mint háromszor körbejárjuk az egyenlítőt. Ez még fontosabbá teszi a lábak egészségét és az azt segítő megfelelő lábbelik használatát, mind a nők és férfiak számára.

    10. A MEGFELELŐ ÁPOLÁS

    A testünk legfelső bőrrétege, azaz az epidermisz, körülbelül 0,1 miliméter vastag. A talpon azonban akár 5 mm vastagságú is lehet, ami csak előny a lábak számára. Ugyanis minden lépés során a testünk súlyának háromszorosát viselik. Ezt az igen jó párnázást viszont sértheti túlzott súrlódás és dörzsölődés, ami a bőr kiszáradásához, berepedezéséhez vagy túlvastagodásához vezet. Ennek megelőzése érdekében a láb rendszeres ápolása ajánlott. Négy jó tanácsot a lábápoláshoz ebben a bejegyzésünkben talál.

     

    Amint ebből a tíz tényből is láthatod, a lábaink - bármilyen formájúak is legyen - igazi hétköznapi hősök. Ezért nagyon fontos számukra a megfelelő lábbeli viselése és a rendszeres ápolás. Hidd el nem csak lábaid, de egész tested meg fogja köszönni. 

     

    Ha bizonytalan, hogy Önnek melyik lábbeli lenne a megfelelő, kattintson az Online szaktanácsadásunkra, és mi segítünk a választásban! 

     

    Ha pedig az egészséget szolgáló termékeinkre kíváncsi, akkor válasszon márkáink közül: