szechenyi-logo

                Ügyfélszolgálat, rendelésfelvétel: +36 70 977 2438     SZAKÜZLETEINK: Hajdúszoboszlón és Hévízen

                Ügyfélszolgálat, rendelésfelvétel: +36 70 977 2438     SZAKÜZLETEINK: Hajdúszoboszlón és Hévízen

Blog

A FÁJDALOMMENTES JÁRÁS TITKA

2020.12.22 14:31
A FÁJDALOMMENTES JÁRÁS TITKA

120 izom, 33 ízület és 26 csont dolgozik minden egyes lépéskor a lábfejünkben. Ez az összehangolt munka olyan erőkifejtést jelent a lábfejünkre, amely testsúlyunk körülbelül háromszorosának felel meg. Napi 6-8 ezer lépésnél ez hatalmas terhelés. Ezért is fontos a megfelelő cipő használata.

A testünk is jelez, ha gond van
Sokan azt gondolják, hogy csak akkor nem jó egy cipő, ha feltöri a sarkukat vagy vízhólyagot okoz valamelyik lábujjon. De nemcsak az a lábbeli rossz, hanem az is, aminek használata közben megváltozik a testtartásunk, amiben elfáradunk, megfájdul a vádlink, a lábfejünk, megkeményedik a talppárna, megfeszül a hátunk, a vállunk és előrenyúlik a fejünk. Ezek ugyanis mind annak a jelei, hogy nem a számunkra megfelelő cipőt viseljük.

Amikor rendszeresen, éveken, sőt évtizedeken keresztül olyan lábbelit hordunk, ami nem támasztja alá rendesen a lábat, ezáltal pedig az egész testet sem, akkor olyan szövődményekkel számolhatunk, mint a csontkinövés és sarokfájdalom, a sarokcsont hártyájának gyulladása, az Achillesz-ín és a talppárnák fájdalma, bőrkeményedések, tyúkszemek, bütyök és kalapácsujj kialakulása.

A fájdalom nemcsak a lábakra korlátozódhat, hanem az előrebillenő medencecsont és a megváltozott testtartás miatt akár a hátba, nyakba, derékba is sugározhat.

 

A fájdalmas bütyök

A bütyök, mint az egyik leggyakoribb, a nőket érintő ortopédiai elváltozás, szinte elviselhetetlenné teszi a cipő viselését. Hajlamosító tényezője a lúdtalp, amelynek talpbetétes kezelésével sok más baj, hát- és derékfájdalmak, gerincproblémák, térd- és bokafájdalmak is megelőzhetők. Ezért a talpbetét és a megfelelő támasztást nyújtó cipő választását már fiatal korban ajánlják az orvosok.

 

Élet a lúdtalppal
A lúdtalp is okozhat egész testre kisugárzó fájdalmat. Normál esetben a talp három ponton támaszkodik, a nagylábujj alatti párnán, a kislábujj alatti párnán és a sarkon, a talp középső része pedig, mint egy híd, úgy boltosul köztük. Harántsüllyedésnél ez a híd ellaposodik, súlyos esetben a talp közepének bőre leér a földre, a láb belső oldala a talaj felé dől. Ilyen esetben gyakran lép fel fájdalom, ennek oka a láb statikai tartásának megváltozása. A panaszok az enyhe tünetektől egészen a járásképtelenségig terjedhetnek. A fájdalom miatt sokszor korrigál a test és kényszertartás alakul ki, ami további fájdalmat okozhat. Az elváltozás a nyaki gerinccsigolyáktól a teljes gerincoszlopon keresztül egészen a térd ízületi elváltozásáig terjedhet.

 

A gördülő talpak tehermentesítenek
A legtöbb elváltozás azonban jól kezelhető speciális talpbetéttel, vagy a megfelelő megtámasztást nyújtó cipő viselésével. A talpbetétet csakis erre szakosodott ortopéd orvos írhatja fel, az üzletekben kapható talpbetétek a legtöbbször csak a cipő belső hőszabályozását segítik, alátámasztást nem nyújtanak. Az anatómiailag megfelelően kialakított lábbeli viselése pedig akár a megelőzést is szolgálhatja. Ilyenek lehetnek a terhelés elvezetését szolgáló félgördülő vagy gördülő talpú cipők.